Når papiret foldes, udfoldes sindet

De forskellige lampeskærme i Holstein Folds' kollektion er i lige så høj grad blevet til gennem talrige forsøg på at opnå noget bestemt, som de er blevet til ved blot at være i nuet og ved at lege og udforske. Tilblivelsesprocessen omkring de første lamper og den glæde, det giver mig at folde, kan du læse om her.

Alle moduler til lamperne bygger på det bærende princip i det japanske Sonobe modul: en spejlingsakse på midten af et papir og specifikke folder symmetrisk på hver side af aksen. Hvert færdigt modul har to lommer og to flapper, som gør, at de kan samles med hinanden. Der er delte meninger om Sonobemodulets oprindelse, men det er opkaldt efter en japaner og første gang nævnt i litteraturen i 1968.

Der går mellem 20 og 30 moduler til hver lampeskærm. Derfor indeholder arbejdsgangen meget ensidigt gentaget arbejde. Det er i denne proces, at jeg kommer ned i kroppen og får stresset af. Hvis ikke koncentrationen er til stede, bliver modulerne upræcise og svære at samle og resultatet bliver deraf. Jeg holder meget af det.

Skulle du blive nysgerrig på at lære det selv, kan du købe et Fold-selv sæt eller skrive til mig i kontaktformularen nederst. Jeg afholder gerne workshops, kommer ud til babyshowers, julestuer eller lignende og lærer principperne fra mig.

Nordstjernen

Da jeg i 2017 begyndte at folde papir igen, var det ikke enkle dyr eller papirflyvere, men geometriske bolde og stjernefigurer; de såkaldte kusudamaer. Kusudama betyder medicinbold på japansk og var oprindeligt en bold med velduftende tørrede blomster og urter i, som man hængte op i hjemmet. På et tidspunkt er man begyndt at efterligne disse ved at folde dem i papir.

Nordstjernen var den første kusudama, jeg selv designede. På billedet ses en af de første Nordstjerner. Lampen i dag er mere enkelt i sit udtryk. Se i webshop

Hvidkløver
En af de ting jeg oplevede ved at folde papir igen, var glæden ved at transformere en rodet bunke af papir til moduler, som blev samlet til de smukkeste geometriske figurer; kusudamaerne.

Nye designs så dagens lys og modulet til Hvidkløver er en afstikker fra et andet modul, som jeg ikke har brugt til lampeskærme. Modulerne til Hvidkløver kan samles på mange måder, og jeg har kompromisløst valgt at sætte den mest tidskrævende i produktion.

Glæden ved at skabe noget smukt gav mig en fornyet tro på, at jeg godt kunne finde ud af noget, og med glæden genvandt jeg et håb og en tro på mig selv.

I dag glædes jeg, når jeg føler, at jeg giver dette videre til de personer, der vælger at lade mine lamper lyse op i deres hjem. Se i webshop

Tak
Tak er skabt på bestilling. Jeg havde med denne model stor fornøjelse ud af at samle moduler i forskellige farver til forskellige former og betragte den kaleidoskopiske effekt, som geometrien afstedkom i de færdige kusudamaer.

Ved juletid 2018 bestilte en nær ven af familien en julestjerne af denne model og spredte ordet og gjorde min december noget travlere end ellers. Den måde Tak er samlet på er meget stærk, hvilket overflødiggør lim og danner grundlag for en julestjerne, der kan tages frem år efter år - eller stå fremme hele året. Tak har fået sit navn af dens mange takker og fordi den i en vis forstand blev startskuddet på Holstein Folds.

Tak for det. Se i webshop

Kometen

Jeg besluttede mig efter noget tid at læse videre. For at komme ind på universitetet skulle jeg supplere min pædagoguddannelse med en sommerskole med videnskabsteori og kvalitativ metode. Det var ikke altid lige spændende eller til at forstå som begynder, og der var altid noget papir at overspringshandle med.

Kometen blev til som netop en overspringshandling, hvor jeg bare sad og eksperimenterede og holdt en pause fra læsningen. Modulerne til den kan beskrives som strimler, der flettes eller væves ind i hinanden. Den hviler på en fod, som, ligesom kronen i Hvidkløver, er skabt sammen med Nielsen og Holstein på deres træværksted på Stevns. Det er også her kronen til Hvidkløver bliver drejet. Se i webshop

Dråben
Da jeg begyndte at lave lampeskærme, og salget tog til, købte jeg som regel mit papir i A4-format og ærgrede mig altid over det spild, der opstod, når jeg kun brugte kvadratet af papiret. Det kunne jeg ikke have siddende på mig, så jeg designede et modul af den strimmel, der er tilbage, når A4-papiret er skåret kvadratisk.

Dråben er resultatet af denne zero waste-ambition. Som bord-/væglampe er den placeret på en fod/et ophæng, og som pendel er den indkapslet i en stor kegleformet krone, der fuldender formen. Lampefod/-ophæng såvel som -krone er lavet i mine forældres værksted. Se i webshop

Tulipanen

På en færdigfoldet kusudama er det ret almindeligt, at noget af bagsiden af papiret (oftest hvidt) bliver en del af mønstret. Helt anderledes forholder det sig med modulet til Tulipanen: her kan man kun se den farvede side af papiret - både indvendigt og udvendigt på skærmen.

Derfor er det oplagt at lave modellen i et flot papir, som man gerne vil kigge på i mange år eller af papir, som har en særlig betydning for én. Jeg har lavet en lampe af søkort til min bror, en i papir med læderpræg, og andre har været nysgerrige på, hvordan den ville se ud med tapetrester, forskellige former for gavepapir eller dip-dyed akvarelpapir.

Hvilket papir skal din lampe laves af? Se i webshop

Mangfold
Dette design er lavet af et enkelt stykke papir og kan, afhængig af hvordan den vender, bruges til pendel, papirvase eller LED-lyseholder.

Den er ligesom så mange andre designs blevet til ved, at jeg har siddet med et stykke papir og prøvet mig frem, leget og bare været til. Det kommer der tit noget godt ud af, hvis man øver sig. 

Pendlen har en krone i en skøn panggrøn farve, men fås også i andre farver - det var forår, og jeg havde lige set en vintergæk, så jeg besluttede mig stilkens grønne farve. Ligesom kronerne på Hvidkløver og Dråben kan også denne lampes krone drejes i forskellige træsorter. Papirvasen bruges med en flaske eller anden vandtæt vase, der får den til at folde sig ud, når den placeres nede i. Hjemme hos mig selv har jeg lavet Mangfold i miniudgaver, som jeg bruger som LED-lyseholder i de kolde og mørke vinteraftner. Se i webshop

Er du blevet nysgerrig på selv at lære at folde kusudamaer? Du kan også lære det. Kontakt mig for at høre nærmere om mulighederne for private workshops eller arrangementer